8.12 Дослідження харчових продуктів
Основним завданням судової експертизи харчових продуктів є:
● виявлення невідповідності продуктів харчування Національним стандартам або іншим нормативним документам, виявлення в них речовин, непередбачених стандартами чи нормативними документами.
Орієнтовний перелік вирішуваних питань:
● Чи містить упакований продукт, що наданий на дослідження, інгредієнти не передбачені нормативними документами. Якщо ні, то до якої категорії речовин можна віднести досліджений об’єкт?
● Чи відповідає склад харчового продукту, що наданий на дослідження, змісту маркування, яке є на упаковці цього продукту? Якщо ні, то в чому невідповідність?
● Чи відповідає продукт наданий на дослідження, за показниками безпечності, відповідно до нормативних документів? Якщо ні, то в чому не відповідність?
● Чи дозволяється використання для вживання у їжу харчовий продукт, наданий на дослідження? Якщо ні, то яким може бути його подальше використання?
● Чи мають єдине джерело походження зразки продуктів, що надані на дослідження?
● Чи належать зразки харчових продуктів до однієї партії?